Menu

ANBI

Belasting besparen door te schenken aan een goed doel

Juli 2019 deed een van de rijkste Amerikanen, Warren Buffet, het weer; hij schonk miljarden aan goede doelen, bedragen die hij mag aftrekken bij de fiscus.

Ook als je maandelijks een bedrag aan de Stichting Mijn Liefste Wens schenkt kan je dat aftrekken van je belastbaar inkomen.

De eerste manier waarop dit kan, wordt in belastingtaal een gewone gift genoemd. Het bedrag dat je aan een goed doel schenkt is dan aftrekbaar als het tussen de 1 en 10 procent van je jaarlijkse inkomen is.

Voorbeeld: Als je 50.000 euro verdient en in hetzelfde jaar maandelijks 50 euro schenkt aan de Stichting Mijn Liefste Wens, dan mag je jaarlijks 100 euro aftrekken (de schenking is in totaal 600 euro; de eerste 500 euro mag je niet aftrekken). Onder de streep geeft deze aftrekpost een belastingvoordeel van 38 euro (100 euro x je inkomstenbelastingtarief = 38,1 procent).

Dat mensen hele grote bedragen schenken aan goede doelen, zoals de Stichting Mijn Liefste Wens, gebeurt niet allen in de VS.

‘Ik heb zeker klanten die jaarlijks grote bedragen aan een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instellingen) schenken. Dit is een manier om systematisch een deel van je vermogen in een goed doel te onderbrengen, en je mag je gift ook aftrekken’ zegt notaris en financieel adviseur A. Autar uit Rotterdam.

Om de periodieke gift vast te leggen, dient een zogenoemde ‘overeenkomst periodieke giften’ ingevuld te worden. Dit kan men downloaden via de site van de Belastingdienst.

De Stichting Mijn Liefste Wens is een goedgekeurde ANBI bij de Belastingdienst.

Formulier publicatieplicht ANBI >